PPAP NEDİR? PPAP DOSYASI HAZIRLIĞI NASIL YAPILIR?

Bu yazımda otomotiv sektörünün olmazsa olmaz konularından biri olan PPAP sürecine değineceğim.

PPAP adını ‘Production Part Approval Process’ kelimelerinin baş harflerinden almaktadır ve Türkçe karşılı ‘Üretim Parçası Onay Prosesi’dir.

Bu sürecin amacı; müşteri taleplerinin anlaşıldığı ve karşılandığının kanıtlanması ve sürdürülebilirliğinin güvence altına alınmasıdır.

Yaygın olarak yeni bir ürün devreye alınacağı zaman veya ürün tasarımında, hammaddesinde veya prosesinde köklü bir değişiklik yapıldığı zaman tedarikçiden beklenen bir süreçtir. Diğer sektörlerde de PPAP olarak geçmese de uygulanan bir süreçtir.

Hangi Durumlarda Hazırlanır ve Müşteri Onayı Alınır?

  • Yeni ürün, parça veya ürün grubu devreye alınırken
  • Mühendislik ve tasarım değişiklikleri olduğunda
  • Alternatif ekipman ve malzeme kullanımı olursa
  • Tedarikçi değişimi yapıldığı zaman
  • Parça/ürün prosesinde değişiklik yapıldığında
  • Üretimin farklı lokasyonda yapılması durumunda
  • 12 aydan daha fazla aktif olmayan bir kalıp tekrar kullanılacağı zaman

PPAP Sunum Seviyeleri Nelerdir? PPAP Dosyasında neler yer alır?

PPAP sunum dosyasında özet olarak aşağıdaki çalışmalar yer alır. Eğer tasarım firma tarafından yapılmıyorsa tasarım FMEA yapılmasına ve sunuma eklenmesine gerek yoktur. FMEA ve Kontrol planı nasıl hazırlanır konularına sitemde bulunan yazılardan ulaşabilirsiniz. İstatistiksel proses kontrol (SPC) ile ilgili yazıma da yine aynı şekilde yazılarımdan ulaşabilirsiniz.

ÖZET VE PRATİK BİLGİLER

  • PPAP sürecinde genelde prototip, ön seri ve seri üretim aşamaları vardır. Prototip ve ön seri aşamalarında kontrol sıklığı daha fazladır. Örneğin prototip ve ön seri üretimi yapılan parçaların her ölçüsü ölçülmelidir ve raporlanmalıdır. Eğer döküm bir parça ise aynı şekilde kimyasal analiz, mekanik testler, metalografik incelemelerin tüm parçalara yapılmasında yarar vardır. Seri üretime geçildiği zaman müşteri ile anlaşarak örnekleme frekansı ve kontrol edilecek parametre sayıları yeniden belirlenmelidir. Kısaca ön seri ve seri üretim için hazırlanan kontrol planları farklı olmalıdır.
  • Bu yazımda tekrar belirteceğim bir nokta ise; kontrol planlarındaki adımlar ile iş akışlarındaki adımlar eşleşmeli ve dokümanlar arasında atıfta bulunulmalıdır. Kontrol planı yazımda bu konu ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
  • Önceden firmada bu çalışmalar yapılmamışsa ve düzenli yapılmıyorsa, PPAP dosyasının olmazsa olmaz unsurlarından olan ölçüm sistemleri analizi (MSA) ve istatistiksel proses kontrol (SPC) çalışmalarında mutlaka müşteri ile çalışmaların ne kadar detaylı istendiği konusunda görüşülmesi gereklidir. Müşterilere ilgili ürünü ilgilendiren ölçüm aletleri için MSA çalışması yapmak istiyoruz diye bildirmekte yarar vardır. Tüm ekipmanlara MSA planlamak çok zaman alan ve iş yükü oluşturan bir durumdur. Aynı şekilde SPC çalışmalarını da müşterinin istediği kritik parametreler için organize etmek daha doğru olacaktır.
  • Yukarıda bahsettiğim gibi eğer firma ürünün tasarım faaliyetlerini yapmıyorsa, müşterinin teknik resmi ve spesifikasyonları üzerinden üretim gerçekleştirecek ise tasarım FMEA yapmayacaktır. Sadece ürüne özel, girişten sevkiyata kadar hatta sevkiyat sonrası nakliye risklerini de içeren bir hata türü ve etkileri analizi (FMEA) çalışması yapmalıdır. Bu çalışmalar tüm ilgili departmanların katılımı ile beyin fırtınası ortamında yapılmalıdır. FMEA ile ilgili detaylı yazımı sitede görebilirsiniz.
  • Müşteri istemese bile ürünün üretiminden paketlenmesine kadar olan süreçler ile ilgili uygulama talimatları hazırlanmasında yarar vardır. Önemli olan ürünü devreye almak değil, müşteri beklentilerini sürekli karşılayacak şekilde sürdürülebilir bir şekilde üretmektedir. Yine bu konu ile ilgili iç eğitimler düzenlenebilir, tek nokta eğitimleri ile ürünün minimum hata ile üretilmesi hedeflenebilir.

SERİYE GEÇİŞ AŞAMASINDA KULLANILABİLECEK ÖRNEK BİR CHECKLIST

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir