METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği doğada bulunan metal ve metal dışı malzemelerin üretimi ve geliştirilmesi ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Metal malzemelerin üretimlerinin yanı sıra seramik, polimer (plastik), kompozit vb. diğer malzemelerin de üretimleriyle ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Son zamanlarda popülerlik kazanan nanoteknoloji alanı ile de ilgilenen bu mühendislik dalının, ilerleyen zamanlarda daha da önem kazanması beklenmektedir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliğine geniş kapsamda bakacak olursak, malzemelerin karakteristiklerini inceleyen ve yorumlayan ders içeriklerine sahiptir. Malzemelerin atomik yapıları, faz yapıları ve çeşitli koşullarda gösterdiği davranışlarını inceler. Bu nedenle bazen somut bazense soyut kavramlar karşımıza çıkacağı için çok kolay bir bölüm değildir. Ancak tabi ki her mühendislik dalı gibi üzerine düşüldüğü taktirde başarılı olabileceğiniz bir bölümdür. Kimya ile aranız iyiyse bazı derslerde daha rahat edebilirsiniz.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, laboratuvar çalışmalarının yoğun olduğu bir bölümdür. Bu nedenle üniversite tercihi yaparken, üniversitenin sahip olduğu laboratuvar imkânları mutlaka dikkate alınmalıdır. Mümkünse üniversitelerin sitelerinden sahip oldukları laboratuvarlar incelenmeli ve üniversiteler arası karşılaştırmalar yapılmalıdır. Ayrıca ders içerikleri de mutlaka incelenmeli ve fikir edinilmelidir. Bir diğer önemli konu ise, bölümdeki öğrenci sayısı ve öğretim kadrosudur. Öğrenci başına düşen profesör, doçent, eğitimci sayısı ve bölüm eğitmenlerinin hangi alanlarda çalıştıkları da incelenerek bölüm hakkında bilgi edinilebilir.

Bölüme girdikten sonra kendimizi geliştirmek için yapılması gerekenlerin başında yabancı dilimizi geliştirmek gelmelidir. Günümüz rekabet ortamında, her mühendislik dalında olduğu gibi, bu mühendislik dalında da yabancı dil sizi diğer adayların önüne geçirecektir. İngilizce eğitim veren üniversiteleri tercih etmek, yabancı dil gelişiminizi ve teknik İngilizce bilginizi arttıracaktır. Ayrıca üniversite döneminde eğitim ve seminerlere katılmak, mesleki gruplara üye olmak ve çalışmalarda yer almak size katkı sağlayacaktır. Sektör hakkında fikir sahibi olmak ve mezun olunca hangi alana yöneleceğinize karar vermek adına, staj dönemlerini dolu dolu geçirmek çok önemlidir. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği çalışma alanı geniş bir bölüm olduğu için, mezun olduktan sonra yöneleceğiniz sektörü bulmak için geç kalınabilecek bir bölümdür. O nedenle stajların farklı sektörlerde yapılması size fayda sağlayacaktır. Örnek vermek gerekirse; bir stajı demir- çelik veya döküm sektöründe, diğer stajı seramik veya plastik sektöründe yapmak, sektörler arası kıyaslama yapabilmek ve ilginizi ortaya çıkarabilmek için size yararlı olacaktır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nin kapsamı oldukça geniş olup, bunlardan bazıları ;

-Demir-Çelik sanayi

-Demir-Dışı metal üretim sanayi

-Cam, seramik ve refrakter sanayi

-Döküm sanayi, Savunma sanayi

-Uzay ve havacılık sanayi

-Makine imalat sanayi

-Plastik malzeme üretim sanayi

-Nano-teknoloji ve ileri teknoloji malzemeleri

-Manyetik malzeme üretimi

-Biyomedikal malzeme üretimi

-Kalite kontrol ve gözetim şirketleri,

Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin çalışma alanı çok geniş olsa da, mezunlar günümüz şartlarında en çok; demir-çelik, döküm, seramik ve plastik üretim firmalarında çalışmaktadırlar. Bu sektörlerin çalışma şartlarının diğer sektörlere göre biraz daha ağır olduğu söylenebilir. Sektöre, firmaya ve çalışılan pozisyona göre değişiklik göstermekle birlikte, mesleğin ilk yıllarında sahanın içinde olunması gereken, laboratuvar ile iç içe olunması gereken bir meslektir. Çalışma ortamları sıcak, kirli ve yorucu olabilir. Mesleği tercih ederken bu konular göz ardı edilmemelidir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği çok geniş çalışma alanını kapsaması sebebiyle günümüzde birçok mühendislik dalına göre iş imkânları daha iyi olan bir bölümdür. Neredeyse her sektörde ve firmada Metalurji ve Malzeme Mühendisine rastlamanız mümkündür. Mezun olduktan sonra sektör seçimi önemli olduğu kadar pozisyon seçimi de önemlidir. Satınalma, üretim, kalite, satış, metot vb. departmanlarda görev almanız ve dolayısı ile çalışma şartlarınızın bu tercihe göre değişmesi muhtemeldir. Okurken ve mezun olduktan sonra üretim, kalite, metot gibi alanlarda çalışmak isteyecek adayların 5S, Kaizen, proje yönetimi, yönetim sistemleri, 6 sigma gibi konulara eğilmesi kariyerlerine olumlu etki yapacaktır. Sektöre ve firmaya göre değişmekle birlikte, yeni mezun mühendis maaşları her mühendislik için benzerdir. Ancak mesleğinizde kendinizi geliştirmeniz, yukarıda bahsettiğim konulara eğilmeniz ve dilinizi de geliştirmeniz ile kısa sürede güzel maaşlar elde edebileceğiniz ve yükselebileceğiniz bir mühendislik dalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir